Tate Britain


<
>


2015
basrelief, polystyrene, detail
160x 90 x 30 cm
Following the visit to the Tate Britain, London, and a bas relief of Richard Hamilton
We are approaching the oldest of the four Tates (1897), from the square in front of the University of the Arts, and so we miss the classical main entrance with columns overlooking the Thames. We walk down a gentle slope and go in through the monumental side entrance which looks closed and massive. Above the barred Romanesque basement arches is a long high solid wall. We notice that there are holes in the sandstone facade. Tate Britain is purely focused on Great Britain, particularly the English artists. Now there is an exhibition of works by Barbara Hepworth (1903-1975). Round shapes with cut-outs so that they have soft, smooth sides with holes. Further in the museum the years fall away. New York's Solomon R. Guggenheim Museum by Frank Lloyd Wright has a fibreglass and cellulose bas-relief on display. The yellow-orange piece is a work of Richard Hamilton (1922-2011). It gives me the idea of making a bas-relief of this British museum. When we arrived at the museum, I was immediately impressed by the side entrance. Not only the classical style and the pale colour against the blue sky but also its associated history. Apart from the bullet holes visible in it, you could say that the weather has done its best to erode the elongated facade.
Photo 2: Side entrance Tate Britain London
Photo 3: Richard Hamilton, Solomon R. Guggenheim museum, 1965, Tate Britain London